Bij jezelf blijven

Er was eens lang geleden en zeer gevoelige man, die door een laag zelfbeeld om zich heen keek naar anderen…. Wat zouden ze van me denken, ik zie precies gedetailleerd wat iemand zegt met zijn of haar lichaam en weet precies wat iemand zijn intentie is met woorden. Ik kon het contact eigenlijk niet aan maar moest in contact in allerlei situaties. Ik raakte volledig uitgeput door alles wat ik zag en doordat ik zoveel bezig was wat anderen van mij dachten. Ik raak soms zo uitgeput dat en wel op zo’n niveau dat alles wattig werd, ik functioneerde vanuit een tweede mij, een discrepantie ervarend tussen wat ik zeg en voel, tussen wat ik laat zien en wat er van binnen gebeurd, een enorm gevoel van eenzaamheid – niet in staat te delen wat ik van binnen ervoer. Ik was aan het overleven en vermeed situaties omdat ik zo bang was dat ik uitgeput raakte…..

En toen kwam het niet denken voorbij……

Tegen het licht van bovenstaande ging mijn denken op hol slaan – en in zo’n mate dat het erg hinderlijk werd, ik kon me niet meer concentreren. De enige weg die ik nog kon bewandelen was het pad van het niet denken. Hoe doe je dat dan – niet denken. Hieronder een aantal tips:
Luisteren naar de natuurZoek een rustige plek op met grote bomen, ga bij de stam van een boom zitten en luister naar het geritsel van de blaadjes. Focus hier de hele tijd op. Door te luisteren naar het geluid en hier telkens weer terug te keren als het denken zich aan dient komt er rust. Het is zelfs mogelijk dat de tijdsbeleving hierdoor volledig veranderd.Je kan uiteraard ook bij water gaan zitten of een stromende beek en hiernaar luisteren.
Voorbij laten komen van het denkenJe staat op het strand en kijkt naar de zee, je ziet het water continu bewegen, het wordt eb en vloed, soms zijn de golven hoger dan weer lager. De intentie is om op het strand te blijven staan en niet het water in te gaan.Als je bovenstaande als analogie gebruikt dan is degene die op het strand staat de observator en de zee het denken. De enige manier om niet te denken is door op het strand te blijven staan, oordeel je over het denken of ga je in discussie met je eigen denken sta je in het water.In beginsel is het observeren van het denken lastig, je moet je er iedere keer aan helpen herinneren dat je observeert. Naarmate je het vaker doet gaat het gemakkelijker.Deze oefening geeft rust en inzicht in wat het denken over zichzelf zegt.
Meditatief lopen als een sjamaanDit is een erg rare oefening. Terwijl je loopt houdt je je handen iets gekromd terwijl je armen langs je lichaam hangen. Vervolgens kijk je scheel en focus je je op het beeld wat ontstaat tussen het linker en rechter deel. Zo ga je lopen. Deze techniek wordt toegepast bij sjamaan lijnen in Amerika.Het is onder andere ge-ent op het ‘niet-doen’. oftewel een actie inzetten die je nog nooit eerder hebt gedaan.

Het denken is niet van jezelf

Het denken gaat door, het praat de hele tijd. Het denken praat tegen zichzelf. Het denken zegt van alles en maakt van alles een probleem. Het denken maakt je moe. Het denken heeft je in de macht. Het denken is subtiel en bedenkt zelf een truc dat het echt is. Het is echter niet meer dan het is. alles wat je denkt en bedenken kunt is DENKEN. Ook de prikkels van buitenaf, hetgeen wat anderen zeggen, wat je leest op Facebook of in de krant, hetgeen wat je ziet op tv of onderweg aan woorden die je ziet is DENKEN. Je zou kunnen zeggen dat al het denken een geschakelde aandacht is – dat het vandaag bijvoorbeeld vrijdag is – is niet meer dan een DENK afspraak. Een gezamenlijke denk afspraak.
Het doel van het denken is om je in de macht te houden, niet ontdekt te worden, het denken maakt meest moe, het creëert problemen die er niet zijn. Met andere woorden: het denken eet je eigen energie op.

Je lichaam en je denken

Je lichaam is de baas, hiermee en hierin zit je gevoel. Als je precies kijkt naar wat echt is – is het dat gevoel. Een goed uitgangspunt is naar je ademhaling te gaan – naar je buik. Wat zegt je lichaam in bepaalde situaties en wat zegt je denken. Het is echt raar om te doen: ga eens in gesprek met je lichaam. Hierbij moet je wel opletten dat je wisselt tussen denken en voelen. Een goede oefening is met twee mensen tegenover elkaar te gaan staan. 1 Persoon gaat lopen, de ander blijft staan. Degene die stil staat gaat naar zijn gevoel. De ander nadert. Degene die stil staat voelt waneer de ander dichtbij genoeg komt en zegt “stop”.

Benoemen wat je voelt

Heb je wel eens dat je je plotseling verdrietig voelt zonder enige aanleiding, zonder dat je het kan plaatsen? Het verdrietige gevoel gaat een eigen leven leven – het broeit onderhuids, je kan er niet je vinger op leggen en je hebt er wel last van. Doordat je in staat bent als Hoog Sensitief Persoon zeer intens en gedetailleerd te voelen kan het zijn dat je iets van een ander op pikt of dat het gevoel iets is wat uit jezelf komt.
Het enige wat je hoeft te doen is je bewust zijn van je gevoel en het benoemen. Je zegt bijvoorbeeld tegen je zelf; “ik voel me verdrietig.” Vervolgens vraag je je af; “is het van mij of van een ander.” Door te voelen en eventueel dit te zien binnen jezelf kan je bijvoorbeeld zeggen “Dit gevoel is van mezelf”, of “dit gevoel is van [een bekende]”. Voorgaande is het enige wat je hoeft te doen. Doordat je je gevoel benoemt neutraliseer je de kracht en heeft het geen macht meer over je. Je hoeft het dan ook niet te analyseren en helemaal uit te pluizen waar alles precies vandaan komt en hoe het zit. Het is slechts benoemen. Het is mogelijk dat je het verdriet als geheel – als structuur – snapt – zonder dat je er over nadenkt, meer is dan ook niet nodig. 
Het vergt wat bewustzijn om dit te doen, slechts de intentie hebben is voldoende. Het is prima dat je periodes bewuster bent en periodes dit niet in de gaten hebt.

Nee zeggen en juist doen waar je behoefte ligt

Een hele dag in Amsterdam lopen tussen veel mensen, als je een HSP bent kan dat een hele opgave zijn. Voor mij is het vaak een mentale preparatie – dan houdt ik het een hele dag vol. Dezelfde dag of de volgende dag is het dan wel nodig om al deze prikkels te verwerken, hier neem ik bewust de tijd voor. Ik plan die tijd bewust in en laat me niet anders zeggen, ik neem deze tijd.In een restaurant op een plek gaan zitten waarbij je je rustig voelt is kiezen voor jezelf, luisteren naar je eigen behoefte. Pas dit bewust toe, wees je bewust van wat je nodig hebt.Bedenk dat ‘nee’ zeggen voor de ander kan betekenen dat je iets niet doet. Blijf bij jezelf, kijk naar je behoefte of je wel of niet wil uitleggen waarom je nee zegt en handel er naar. Bedenk je ook dat wat je ook kiest er altijd iemand zal zijn die kritiek heeft en zegt dat je een andere keuze moet maken. Het is echter jouw leven. Een van de krachtigste dingen om te zeggen en te doen is ”Nee.” De wereld om je heen heeft veel meer aan jou en je hebt veel meer aan jezelf als je bewust om gaat met je energiehuishouding.Voor een empathisch persoon kan het een hele opgave zijn om “Nee” te zeggen omdat je druk bent met wat het voor een ander betekend als je “Nee” zegt. Je zou jezelf kunnen afvragen of je er voor de ander kan zijn als je over je eigen grenzen gaat. Door eerst voor jezelf te kiezen kan je er ook voor de ander (en jezelf) zijn.

Focussen

Als hoog sensitief persoon is het mogelijk om te focussen, dus om je aandacht op 1 punt te houden, dit kan werken op het moment dat er teveel aan prikkels binnen komt tijdens een activiteit. Door de focus in te zetten neem je het andere minder waar en raak je niet uitgeput. Onderstaande tips kunnen baat hebben om beter met prikkels om te gaan, uiteraard is het aan jou wat je in zet op welk moment. Herkennen van je eigen gevoel is hierin essentieel.
Praktische tips:

  • Een voorbeeld is hiervan is dat ik soms boodschappen doe met m’n oortjes in  (en een muziekje aan of natuurgeluiden aan). Doordat ik het auditieve deel uitschakel wordt het een gemakkelijkere bezigheid en krijg ik het gevoel van overprikkeling niet.
  • Een zonnebril opzetten – ook als het bewolkt is. Hierdoor verminder je de visuele prikkel en is het licht minder scherp aan je ogen en het creëert een afstand tussen hetgeen je waarneemt en jezelf.
  • Concentreren op de ademhaling, bewust in en uit ademhalen vanuit de buik.
  • Wandelen in de natuur en bewust kijken naar je omgeving, bewust de focus houden op wat je ziet in plaats van te dwalen in je denken en droombeelden binnen jezelf.

Verminder denk prikkels

Er zijn zoveel dingen om je heen die aandacht vragen en eigenlijk niks toevoegen aan je leven. 
TVOnbewust laten we de tv aanstaan en zijn we in de tussentijd bezig met andere dingen. De tekst wat gezegd wordt op tv komt toch binnen en genegeerd weer meer tekst. Door de tv uit te zetten ontneem je jezelf een enorme hoeveelheid informatie waar je toch niks mee hebt.
NieuwsNieuws is van dezelfde orde, wat hebben we er nou eigenlijk aan om van alles te weten, beperkt jezelf in nieuws tot hetgeen je echt aangaat. Ik heb in de loop van de jaren de hoeveelheid nieuws beperkt door alleen nog lokaal nieuws te bekijken, wereldnieuws volg ik niet meer, een ieder kan daarin een keuze maken.
Facebook en andere sociale mediaSoms scroll ik de tijdlijn even door en zie ik van alles langs komen, onbedoeld zit ik dan toch weer te lezen, ook onderwerpen waar ik eigenlijk niks mee heb. Het vangt en pakt me. Door Facebook van je smartphone te verwijderen krijg je veel meer rust. Heb je toch de neiging om te kijken doe dat dan 1 keer per dag, zodoende wordt het binnen jezelf rustiger. Als je Facebook net er af hebt gegooid dan merk je pas hoeveel het trekt, ik merkte aan mezelf dat ik bijna onbewust m’n telefoon pakte omdat ik wilde kijken. Een beetje raar trekje lijkt me.
Neem jezelf een dag van te voren voor een actie in te zetten die helpend isDoor jezelf voor te nemen dat je de volgende dag bijvoorbeeld in de middag een uur gaat slapen en van jezelf weet dat je daar ook gehoor aan geeft creëer je rust, want je weet dat je voor jezelf gaat zorgen en de nodige tijd voor jezelf gaat nemen. Wijk er dan ook niet van af. Ook niet als iemand belt om langs te komen. In de middag wil ik rust dus zou het kunnen dat diegene in de ochtend langs komt, als dat van de andere kant niet gaat dan is er vast en zeker wel een ander moment om af te spreken.
Ga de natuur inUit diverse onderzoeken is gebleken dat het geluid van de natuur de beste auditieve prikkel is om te ervaren. Natuur creëert rust binnen jezelf. Bomen en heuvels nemen straling weg, een prikkel waar sommigen ook last van kunnen hebben.

Wat is nou – bij jezelf blijven

Uiteindelijk is het worden die je al bent, degene waarvan je onbewust weet en voelt dat die er in zit. Vrij gevochten in dit leven. Voor een ieder is het weer anders en zijn er andere stappen en acties nodig om dat te bereiken. Tegelijkertijd contrasterend is er geen bereiken, het is het zijn in het nu. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik accepteer de Privacy Policy